Home » Istorie » Cum a condus Al Doilea Război Mondial la Războiul Rece?

Cum a condus Al Doilea Război Mondial la Războiul Rece?

Cum a condus Al Doilea Război Mondial la Războiul Rece?
Soldați germani în timpul invaziei Uniunii Sovietice de către Puterile Axei, în 1941. Sursa foto: Domeniu public/ Wikimedia
Publicat: 14.02.2021

După Al Doilea Război Mondial, de ce au ajuns sovieticii și aliații să nu mai aibă încredere unii în alții și cum a condus această neliniște la Războiul Rece? Războiul Rece (1945-1991) a reprezentat o serie de conflicte și rivalități diplomatice intense între Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică.

Totodată, în această perioadă, tehnologia militară și civilă a trecut printr-o transformare masivă, inclusiv producerea miilor de arme nucleare și a mijloacelor de a le trimite în toată lumea.

În mare parte, perioada Războiului Rece a fost un rezultat al deceniilor anterioare, rolurile jucate de SUA și Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial având un impact mai accentuat.

Cum a preluat Uniunea Sovietică controlul asupra Europei de Est?

Uniunea Sovietică, aflată sub conducerea dictatorului Iosif Stalin, avea mai multe obiective și temeri în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Stalin a avut în vedere devastarea prin care a trecut Rusia în crizele succesive, inclusiv Primul Război Mondial și Războiul Civil Rus. Totodată, Stalin avea o neîncredere deosebită pentru aliații occidentali datorită intervenției acestora împotriva Armatei Roșii în Războiul Civil Rus și pentru abandonarea Cehoslovaciei înainte de începerea războiului.

Aceștia sunt printre factorii care l-au împins pe Stalin să semneze un pact de neagresiune cu Germania în 1941. Acum că se confrunta cu trădarea de către Hitler, distrugerea masivă și aproximativ 20 de milioane de morți militari și civili, Uniunea Sovietică se afla într-o poziție unică. Trupele sovietice ale Armatei Roșii ocupau acum aproape jumătate din Europa și erau cea mai mare forță militară din lume.

Fronturile populare au preluat puterea și au instalat regimuri loiale lui Stalin

Pe măsură ce trupele sovietice le-au strămutat pe cele germane, Stalin a promis alegeri libere și corecte în toată Europa de Est. În unele locuri, guvernul exilat s-a întors și au avut loc alegeri limitate.

Cu toate acestea, multe dintre aceste guverne au fost forțate să formeze guverne de coaliție cu fronturile populare conduse de comuniști. În câțiva ani, aceste fronturi populare au preluat puterea în fiecare țară ocupată de trupele sovietice și au instalat regimuri loiale lui Stalin.

De ce a vrut Stalin să împartă Germania în două țări?

Germania a invadat Rusia de două ori în mai puțin de treizeci de ani, astfel provocând milioane de decese. Mai mult, Germania a fost în mare parte distrusă de războiul actual, având aproape douăsprezece milioane de oameni uciși în conflict. Etnicii germani au fost expulzați din diferite regiuni ale Europei de Est, în special Polonia și Cehoslovacia (două regimuri care vor fi în curând loiale lui Stalin).

Termenii lui Stalin erau duri. Sovieticii au controlat cea mai mare dintre cele patru zone aliate de ocupație din Germania, inclusiv jumătate din Berlin și toate zonele înconjurătoare. Stalin nu era opus unei țări unificate, ci mai degrabă dezindustrializării și demilitarizării. În schimb, Statele Unite și Regatul Unit au încercat să reintegreze Germania în comunitatea mondială după Al Doilea Război Mondial, dar și să o facă să servească ca un fel de „zid de apărare” împotriva răspândirii comunismului. Cele două părți se aflau într-un impas, fapt ce l-a determinat pe Stalin să facă presiune.

Cum l-a testat Uniunea Sovietică pe președintele american Harry S. Truman în 1948

În 1948, Uniunea Sovietică a blocat rutele terestre către Berlinul de Est, astfel testându-l pe președintele american Harry S. Truman. Acesta a răspuns prin organizarea transportului aerian din Berlin. Efortul condus de SUA și Marea Britanie a fost cel mai mare din istorie până la acel moment, oferind peste 200.000 de zboruri pentru a hrăni civilii din Berlin. Jocul lui Stalin eșuase, iar până în 1949 a pus capăt blocadei. Neîncrederea între cele două părți a continuat pe măsură ce fiecare zonă de ocupație s-a solidificat în jurul forțelor lor de ocupare. În 1949, cele trei zone aliate occidentale s-au combinat pentru a forma Republica Democrată Germană dominată de comuniști și Republica Federală Germană susținută de Occident.

Care au fost obiectivele Statelor Unite în Europa după Al Doilea Război Mondial?

Statele Unite nu intenționau să se implice în conflict în 1939. Atacul asupra Pearl Harbor din 1941 a dus la o implicare masivă a americanilor în războaiele din Atlantic și Pacific. În sprijinul aliaților din Occident, trupele americane au ocupat cea mai mare parte a Europei de Vest, Grecia și o mare parte din Asia. Președintele Roosevelt și succesorul său Truman au fost conduși de un idealism democratic combinat cu realitatea dură a eșecurilor Tratatului de la Versailles. Încercând să învețe din greșelile de la sfârșitul Primului Război Mondial și din perioada interbelică, SUA au servit ca forță stabilizatoare împotriva haosului postbelic și a expansionismului sovietic.

Ce a însemnat Planul Marshall?

Statele Unite au susținut o serie de state capitaliste democratice din Europa în timpul Războiului Rece. Americanii au făcut presiuni și pentru alegeri libere și corecte în zonele ocupate de sovietici, însă cu înțelegerea că acest lucru nu ar putea fi realist. Serviciile americane de informații s-au bazat intens pe alegerile organizate din Europa, în special în Italia și Franța, pentru a evita o victorie a Partidului Comunist. De asemenea, Statele Unite au introdus Planul Marshall, un proiect masiv de reconstruire în Europa începând în anul 1948. Acest plan a oferit finanțare, echipamente și asistență tehnică în toată Europa, inclusiv pentru fostele state ale Axei, statele aliate, țările neutre, dar și URSS și sateliții săi.

SUA au acordat 13 miliarde de dolari sub diferite forme de asistență

Stalin a respins acest ajutor și a forțat statele din Europa de Est să facă același lucru. Până la sfârșitul programului, în 1951, SUA au acordat 13 miliarde de dolari sub diferite forme de asistență. Planul Marshall a relansat economia europeană, permițând producției industriale și agricole să depășească nivelurile dinainte de război și nu numai. Astfel, au fost puse bazele unui „boom economic masiv”, inclusiv a viitorului „miracol economic” german.

Pactul de la Varșovia și NATO în Războiul Rece

Diferitele zone de ocupație și obiective au dus inevitabil la primele conflicte ale Războiului Rece. Grecia a fost cuprinsă de un război civil între grupări pro-occidentale și comuniste. Totodată, sovieticii au amenințat Turcia cu privire la drepturile asupra strâmtorilor importante de la Marea Neagră. Astfel, în 1947, președintele Truman a anunțat Doctrina Truman. Statele Unite au oferit asistență militară semnificativă ambelor națiuni pentru a preveni extinderea influenței sovietice. Cu acest ajutor, combinat cu ajutorul economic, comunismul nu s-a răspândit în niciuna dintre țări. Cele două părți s-au solidificat în alianțe, anume Pactul de la Varșovia dominat de sovietici și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, condusă de SUA.

Conflictele au izbucnit în toată lumea în timpul Războiului Rece

„Semințe” similare de conflict au existat și în Asia de Est. Trupele sovietice au ocupat o mare parte din China și Coreea. Forțele comuniste locale rămăseseră la locul lor în mare parte din Vietnam. În timp ce gruparea naționalistă din China a fost prietenoasă atât cu URSS, cât și cu SUA, Partidul Comunist din China a câștigat o serie de victorii împotriva naționaliștilor în Războiul Civil Chinez. Până în 1948,  comuniștii câștigaseră conflictul, astfel limitând Republica Naționalistă China la Taiwan. Mai mult, forțele sovietice din Coreea au înființat un stat client în jumătatea nordică, Republica Populară Democrată Coreeană. În 1950, atunci când forțele americane au părăsit Coreea, nordul a invadat sudul, potrivit Daily History.

Conflictele și spionajul au izbucnit în toată lumea în timpul Războiului Rece, iar pe măsură ce situația a degenerat, multe dintre primele locuri în care apăruseră tensiuni au izbucnit într-un amplu conflict diplomatic și militar.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Atacul morților. Bătălia din Primul Război Mondial care a fost ca un film de groază

Programul top secret al australienilor din cel de-al Doilea Război Mondial, cu gaz muștar. Ce s-a aflat acum, din gravura de pe o piatră

Mitul morcovului. Ingredientul cheie în victoria britanicilor din Al Doilea Război Mondial

Top 10 cauze ale Primului Război Mondial

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
Incertitudinea face parte din condiția umană –  Cum putem învăța să trăim cu ea?
Incertitudinea face parte din condiția umană – Cum putem învăța să trăim cu ea?
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect construit de om
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect ...
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori
Euforie în rândul investitorilor Tesla, după apropierea lui Elon Musk de Donald Trump
Euforie în rândul investitorilor Tesla, după apropierea lui Elon Musk de Donald Trump
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Doi mari producători auto ar putea fuziona și ar deveni al treilea cel mai mare grup auto global
Doi mari producători auto ar putea fuziona și ar deveni al treilea cel mai mare grup auto global